неділю, 1 січня 2012 р.

Музей історії кінематографії та фотомистецтва Волині

(на громадських засадах)



В приміщенні кіностудії «Волинь» на стелажах можна побачити численні експонати музею. Чого тут тільки немає! Борис Ревенко показує трофейну камеру німецького оператора, камери, виготовлені в різних країнах у різні роки, фотоапарати, яким по сто і п’ятдесят літ; монтажні столики, проектори, фотозбільшувачі і багато іншого, що допомогло їх колишнім власникам зупинити мить, перенести її на кіно- чи фотоплівки. Борис Ревенко розповідає, що одні експонати майбутнього музею виміняв, переводячи дорогі серцю людей моменти на нові, сучасні носії, інші просто принесли безоплатно добрі люди, почувши про цю благородну справу.

Так найстаріша кіноаматорка, фотомайстер Ірина Левчанівська передала для майбутнього музею унікальну, столітньої давності фотокамеру, світлини, зроблені в Луцьку на початку минулого століття, окремі випуски західноукраїнського фоточасопису «Світло і тінь», іншу цікаву тематичну літературу. Тут же давня камера народного майстра Юрія Савки, фотобібліотечка викладача Волинського училища культури і мистецтв Володимира Ткаченка, фотокіноапаратура минулих років, передана Юрієм Нарановичем, Світланою Зозулею, Олександром Алфьоровим та іншими волинянами.

Засновників, ентузіастів створення музею, того ж Бориса Ревенка цікавить найрізноманітніша фотокіноапаратура, поштівки з портретами кіноакторів різних років, рецензії, на фільми, власне все, що пов'язане з кіно- і фотосправою, особливо на Волині. Треба сподіватися, що волиняни зберегли ці безцінні для музею речі і передадуть їх до експозиції.